Üzleteink újra nyitva tartanak, várják a kedves érdeklődőket!

Kérdés esetén telefonáljon üzleteinkbe!

HOGYAN TISZTÍTSUK A BÚTORUNKAT? 2. RÉSZ

HOGYAN TISZTÍTSUK A BÚTORUNKAT? 2. RÉSZ

Nézzük át a többi anyag tisztításának lehetőségét. A következőekben a mikroszálas, textilbőr és műbor, valódi bőr és impregnált anyagok tisztítási módját tekintjük át, illetve adunk pár tippet a fafelületekre is.

A mikroszálas bútorszövet egy könnyen tisztítható anyag, ezért nagyon népszerű az ebből készült bútor, főleg kanapé és ülőgarnitúra. Anyaga kellőképpen ellenálló, akár kárpáttisztítóval is lehet tisztítani, főleg a kis bútortisztító fejjel. Mint minden esetben, most is alapos porszívózással kezdjük a tisztítási folyamatot! A vegyszeres tisztítást pedig követnie kell egy tiszta vizes átmosásnak.

Egyre inkább képesek előállítani nagyon jó minőségű textilbőrt és műbőrt, tehát egyáltalán nem szégyellnivaló, ha a kárpitunk anyaga ilyen, sőt. Előnye, hogy érintése nem annyira hűvös, mint a valódi bőré, és sokkal többféle színben kapható. Érdekes, de legkönnyebben az ablaktisztító folyadékkal lehet tisztítani. Le kell permetezni vele, hagyni egy-két percig hatni, majd száraz, puha ronggyal letöröljük. Ilyenkor egy nedves ronggyal azért töröljük át.

A valódi bőr soha nem megy ki a divatból, egyfajta státus szimbólum is. A tisztítása ennek is rendkívül egyszerű. Puha kefével többször ki kell porszívózni, hogy a bőr pólusai minél jobban kitisztuljanak, kiszellőzzenek. Ezután a rászáradt port és egyéb szennyeződést körültekintően, nedves kendővel letöröljük, majd szárazra töröljük egy gyapjú, vagy egyéb hasonló ronggyal. Használhatunk nedves törlőkendőt (babapopsi törlőkendő), esetlegesen vazelint a bőr felfrissítéséhez és ápolásához. A kiömlött folyadékot azonnal itassuk fel, mert nagy rá így az esélyünk, hogy folt nélkül tudjuk letörölni. Fontos, hogy a bőr felszínét soha ne dörzsöljük, ne használjunk erős keféket. Külön, erre a célra kifejlesztett bőrápoló szereket is használjunk évente egyszer-kétszer.

Az impregnált anyagú bútorok teljesen könnyen lemoshatóak, tisztíthatóak, hiszen a fő cél ez volt a kifejlesztésüknél. Kopásállósága legalább háromszorosa egy hagyományos anyagnak, és abszolút nem szívja magába a nedvességet, így folt sem keletkezik. Tisztítása nagyon egyszerű: nedves ronggyal letöröljük, majd szárazra kell törölni.

Faanyagok ápolása: fontos tudni, hogy a legtöbb bútor préselt fűrészpor, faroslemez, ami le van fóliázva fahatású mintával. Ezeket a felületeket tilos csiszolni, hiszen nem fog előjönni a fa igazi erezete, mert nincs a bútorlapnak érthető okokból fa erezete. De a fólia anyagát is lehet bútorápoló szerekkel frissíteni, esetlegesen óvatosan szilikonnal kezelni. A valódi fa felület felfrissítését magunk is elvégezhetjük, ha van egy kis kézügyességünk: vigyük ki a bútort a műhelyünkbe, vagy a szabadba. Csiszoljuk át először durva, majd egyre finomabb csiszolópapírral (vagy rezgőcsiszolóval), ezután pedig lakkozzuk át többször. Ez a módszer nyilván csak az elöregedett, kidobásra ítélt bútoroknál játszik. Igazán különleges, klasszikus régiséggel ne kísérletezzünk, ha ez az első ilyen jellegű próbálkozásunk.

Reméljük tudtunk újdonsággal szolgálni, és mindenki sikeresen veszi a foltok elleni harcot a továbbiakban!