Üzleteink újra nyitva tartanak, várják a kedves érdeklődőket!

Kérdés esetén telefonáljon üzleteinkbe!

HOGYAN TISZTÍTSUK A BÚTORUNKAT? 1. RÉSZ

HOGYAN TISZTÍTSUK A BÚTORUNKAT? 1. RÉSZ

Kárpit tisztítási tanácsok, házi praktikák a kanapékhoz, ülőgarnitúrákhoz és bármelyik bútorhoz, amelyen valamiféle szövet, bőr, kárpit található. A kisebb foltoknál biztosan sikert arathatunk az alábbi eljárásokkal, míg a nagyobbaknál is próbálkozhatunk, veszíteni nem vesztünk semmit. Bútortisztításra fel!

Onnantól, hogy beállítottuk a bútorunkat, és elkezdtük használni a kanapét, ülőgarnitúrát, nyilvánvaló, hogy elkezd koszolódni, netán ráömlik a kávé, tea, tej, bor satöbbi... Megelőzést jelenthet az odafigyelés és esetlegesen a fólia rajta hagyása a bútoron, de nyilvánvaló, hogy egyik sem járható út, úgyhogy mindenképpen marad a tisztítgatás utólag, amihez igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

Alapvetésünk, hogy akármilyen foltról és anyagról beszélünk mindig a tisztítást egy nem látható felületén végezzük el! A túl erős szerek kimarhatják a kárpit anyagának színét, drasztikus esetben, magát az anyagot is. Mindig végezzünk tehát próbatisztítást!

A zsenília talán a legelterjedtebb bútoranyag, így ezzel kezdjük. Nagyon sok színben és mintázattal kapható. Zseníliával bevont bútor lehet ülőgarnitúra, kanapé, de akár franciaágy is, és minőségtől, illetve használati intenzitástól függően öt és tíz év között szolgálja ki tulajdonosát.

A zsenília bútorunkat kárpittisztító géppel is tisztíthatjuk, amennyiben a gépre a kisebb bútortisztító fejet szereljük fel, és csak minimális mosószeres vízzel kezdjük meg a tisztítási folyamatot. Fontos szempont, hogy bármilyen nedves tisztítást végzünk, előtte alaposan porszívózzuk ki a bútort, ellenkező esetben a port kenjünk bele még jobban az anyagba, ami egy masszává válva fog beleragadni az anyagba.

A mosószeres takarítások után tiszta vízzel legalább egyszer lazán mossuk át az bútort, hogy ne maradjon véletlenül sem foltos. Megpróbálkozhatunk mégkárpittisztító habbal is, de soha ne használjunk durva kefét, óvjuk az bútor felületét a bolyhosodástól és a kinyúlástól. Legjobb megoldás erre a puha szőrű ruhakefe.

Általános szabály még az is, hogy a kanapé, ülőgarnitúra szárítása soha ne a napon történjen, hanem lehetőség szerint egy száraz, pormentes helyiségben. Ellenkező esetben könnyen kifakulhat, illetve a kárpit anyaga kirepedezhet, vagy összemehet.

A zsákvászon anyag természetessége miatt közkedvelt. A zsákvászonból készült ülőgarnitúra, kanapé jellemzője, hogy a kárpit nem nyúlik ki, rugalmas. Ezen nagyon jó tulajdonságai miatt takarítógéppel is tisztítható, de az általános takarításra (folt nélkül) tökéletesen alkalmas a porszívó is. A kefét lehetőség szerint kerüljük, csak a legvégső esetben használjunk, hiszen az egyes anyagtípusok bolyhosodhatnak. Fontos az az általános szabály itt is, hogy a vegyszeres tisztítás után mindig következzen egy tiszta vizes tisztítás, ezzel előzhetjük meg az ülőgarnitúra, vagy a kanapé foltosodását.

A következő részben a mikroszálas, műbőr, textilbőr és valódi bőr anyag tisztításával folytatjuk, illetve néhány tippet adunk fabútorokhoz is! Reméljük tudunk értékes meglátásokkal szolgálni.